Ben Bos: toonaangevend ontwerper overleden

Ben Bos: toonaangevend ontwerper overleden

Ben Bos drukte met zijn ontwerpen een onuitwisbare stempel op bedrijfsleven

Postuum Ben Bos (1930 – 2017)

Grafisch ontwerper Ben Bos is overleden. Bos (1930, Amsterdam) werkt vanaf de oprichting 1963 bij ontwerpbureau Total Design. Dit is het eerste moderne ontwerpbureau van Nederland door het samenvoegen van disciplines onder één dak, waaronder productontwerp, architectuur en grafische vormgeving. Tijdens ‘Het Grote Avontuur’, zoals hij zijn indiensttreding bij Total Design later noemt, ontwerpt Bos meer dan 120 logo’s en huisstijlen, waarvan die voor uitzendbureau Randstad de bekendste is.

Zijn kleurrijke maar heldere stijl heeft uitgesproken grafische elementen en een herkenbare  typografie in strakke ‘Zwitserse’ letters. Met dit expressieve minimalisme drukt hij een onuitwisbare stempel op het Nederlandse bedrijfsleven tot zijn vertrek bij Total Design in 1991. Volgens eigen zeggen dankt Bos zijn pakkende stijl aan zijn directe invallen: “Al meteen bij de opdrachtomschrijving komt een idee op, als een fontein. Soms zelfs zo snel dat ik zelf ga twijfelen of het wel goed kan zijn. Maar het eerste idee is bijna altijd het beste.”

Bos begint zijn loopbaan als copywriter voor meubelfabrikant Ahrend. In de avonduren schoolt hij zich om tot grafisch ontwerper aan de Rietveld Academie. Een van zijn docenten is grafisch ontwerper Wim Crouwel, die dan net Total Design is begonnen met en typograaf Benno Wissing en industrieel ontwerper Friso Kramer, die net als Bos voor Ahrend werkt. Bos is de eerste werknemer en heeft al snel een eigen afdeling. Total Design groeit uit tot het gezaghebbende ontwerpbureau van Nederland; Bos is er van 1972 tot 1980 directeur. Ook bekende ontwerpers als Jurriaan Schrofer, Anthon Beeke en Paul Mijksenaar werken dan bij Total Design, dat sinds 2000 Total Identity heet.

Bos is een veelzijdig ontwerper van kalenders, postzegels en later ook affiches voor maatschappelijke organisaties. Al vroeg in de jaren zeventig ontwikkelt hij de visuele identiteit van de nieuwe poldergemeente Dronten en later ook Capelle aan de IJssel. Hij is daarmee een pionier in city branding. Ook is hij betrokken bij de restyling van Het Parool en het Algemeen Handelsblad (nu NRC). Maar zijn voorkeur is altijd uitgegaan naar reclame en zakelijke opdrachtgevers als de Bijenkorf en Ahrend, waarvoor hij in de jaren negentig ook een bedrijfsmuseum opricht. Na zijn loopbaan bij Total Design werkt Bos als zelfstandig ontwerper. Ook blijft hij actief met het geven van lezingen en als oprichter en bestuurder van het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO). Ben Bos is 86 jaar geworden.

 

Bron: De Volkskrant